Dictionar medicamente litera I

Isoprenalin

Compozitie Isoprenalin

1 ml solutie contine 0,20 mg clorhidrat de isoprenalina.

Actiune terapeutica Isoprenalin

Simpatomimetic b adrenergic, stimuleaza functia cardiaca, mareste debitul cardiac si creste intoarcerea venoasa, scade rezistenta vasculara periferica, relaxeaza musculatura neteda bronsica si gastrointestinala.

Indicatii Isoprenalin

Soc cu insuficienta circulatorie periferica acuta – poate fi util in socul cardiogen si in socul septic (septicemie cu germeni gram negativi), atunci cand presiunea venoasa este crescuta sau fenomenele de hipoperfuzie persista dupa corectarea hipovolemiei; stop cardiac, sindrom Adams-Stokes prin bloc atrio-ventricular, hipersensibilitate sinocarotidiana; cazuri selectionate de tahicardie si fibrilatie ventriculara in cursul blocului atrio-ventricular, daca electrosocul nu este posibil; combaterea bronhospasmului in cursul anesteziei generale.

Mod de administrare Isoprenalin

In soc: intravenos, in perfuzie, 1 mg (5 fiole) in 500 ml solutie de glucoza 5%, cate 0,5-5 mg (0,25-2,6 ml) pe minut (in situatiile grave se pot folosi solutii mai concentrate, introducand 30 mg/minut); viteza perfuziei se stabileste in functie de frecventa cardiaca (cand depaseste 110/minut se micsoreaza doza, eventual se intrerupe administrarea), presiunea venoasa centrala, presiunea arteriala si debitul urinar.
Bloc sau aritmii ventriculare: intravenos lent, in solutie, 1/50 000 (o fiola diluata la 10 ml), 2-3 ml (0,04-0,06 mg) pentru adulti, si 0,5-1,5 ml (0,01-0,03 mg) pentru copii (regland dozarea prin monitorizarea electrocardiogramei).

Stop cardiac: (cu traseu plat sau cu fibrilatie ventriculara) se injecteaza intravenos 0,2-0,4 mg (1-2 fiole).
Situatii care nu impun urgenta: se injecteaza subcutanat sau intramuscular, la inceput 0,2 mg (o fiola), repetand, la nevoie, la fiecare 3 ore. In bronhospasmul din cursul anesteziei se injecteaza intravenos 0,5-1 ml din solutia 1/50 000(0,01-0,02 mg), repetand la nevoie. Stabilirea dozelor si administrarea se fac numai in unitatile de terapie intensiva, sub controlul electrocardiogramei si a altor constante cardiocirculatorii; frecventa cardiaca peste 130/minut impune oprirea imediata a tratamentului.

Contraindicatii Isoprenalin

Tahicardia peste 130/minut si tahicardia din intoxicatia digitalica, extrasistolele polimorfe si in salve, hipertiroidismul, starile de acidoza reprezinta contraindicatii.

Precautii Isoprenalin

Isoprenalin figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi). Se evita administrarea in tireotoxicoza, insuficienta coronariana, la copii sub 7 ani. Solutia decolorata nu se administreaza. Nu se asociaza in perfuzie sau seringa cu alte solutii injectabile.

Isoprenalin in sarcina si alaptare

Se administreaza cu prudenta in sarcina si alaptare.

Reactii adverse Isoprenalin

Rar congestia fetei, sudoratie, tremor, nervozitate, tahicardie cu palpitatii, aritmii, ischemie miocardica, cefalee, ameteli, hipotensiune, tulburari digestive.