Articole RecomandateHemoroizi

Hemoroidopexia cu fibra (Procedura PPH)

Procedura PPH

Cunoscuta sub numele de Procedura pentru prolaps si hemoroizi (PPH), hemoroidopexie cu fibra si mucosectomie circumferentiala.

PPH este o tehnica practicata in anii 90 care reduce prolapsul tesutului hemoroidal prin taierea unei benzi a membranei mucoase anale din exterior cu ajutorul unui dispozitiv circular cu fibra. Pentru PPH, tesutul din exterior este impins intr-un dispozitiv care permite indepartarea tesutului in exces si izolarea tesutului hemoroidal ramas cu ajutorul fibrei. Aceasta procedura impinge tesutul hemoroidal inapoi in pozitia lui anatomica.

Introducerea dilatatorului circular anal reduce prolapsul pielii anale si a partilor din membrana mucoasa anala. Dupa indepartarea obturatorului, membrana mucoasa din exterior intra in lumenul dilatorului.

Anuscopul este apoi introdus prin dilatator.

Acest anuscop va impinge mucoasa exterioara inapoi in peretele rectal de-a lungul unei circumferinte de 270°, in timp ce membrana mucoasa care iese in afara prin fereastra anuscopului poate fi introdusa intr-o sutura care include doar membrana mucoasa. Prin rotirea anuscopului, se poate efectua o sutura in jurul intregii circumferinte anale.

Fibra circulara hemoroidala este deschisa in pozitie maxima. Capatul ei este introdus si bine pozitionat iar apoi excrescenta este taiata cu un nod inchis.

Marginile suturii sunt innodate in exterior. Apoi toata invelitoarea pentru dispozitivul de taiere este introdus in canalul anal. In timpul acestei operatiuni se recomanda intinderea partiala a fibrei.

Cu o tractiune moderata, o simpla manevra deplaseaza membrana mucoasa din exterior inspre invelitoarea dispozitivului de taiere circulara. Instrumentul este strans si apoi incalzit pentru a taia prolapsul. Mentinerea dispozitivului de taiere in pozitie inchisa pentru aproximativ 30 secunde inainte de incalzire si aproximativ 20 secunde dupa incalzire are efectul unei tamponari, care poate ajuta la grabirea hemostaziei.

Incalzirea dispozitivului elibereaza un rand decalat dublu de fibre de titan prin tesut. Un cutit circular taie tesutul inutil. O coloana circumferentiala de mucoasa este indepartata din partea superioara a canalului anal. In final, linia taiata este examinata folosind anuscopul. Daca apare sangerare la linia taiata, se pot plasa suturi suplimentare cu rol de absorbtie.

Care sunt beneficiile PPH fata de alte proceduri chirurgicale?

1) Pacientii au mai putine dureri in comparatie cu cele experimentate dupa tehnicile conventionale.
2) Pacientii se pot intoarce mai repede la activitatile normale in comparatie cu cei care sunt tratati prin tehnicile conventionale.

3) Media de zile de spitalizare a fost mai mica in comparatie cu cea a pacientilor tratati prin metode conventionale.

Care sunt riscurile PPH?

Desi rare, exista riscuri care insotesc PPH:

4) Daca se introduce prea mult tesut in dispozitiv, se poate ajunge la lezarea peretelui rectal.

5) Muschii interni ai sfincterului se pot intinde, ducand la o disfunctionalitate de scurta sau lunga durata.

6) La fel ca si la alte tratamente pentru hemoroizi, au fost raportate cazuri de septicemie pelviana, rezultata in urma hemoroidectomiei cu fibra.

7) PPH poate sa nu dea nici un rezultat la pacientii cu hemoroizi mari confluenti. Accesul la canalul anal poate fi dificil si tesutul poate fi prea voluminos pentru a fi introdus in incaperea dispozitivului de taiere.

A fost raportata, desi in cazuri rare, o durere persistenta si urgenta fecala dupa hemoroidectomia prin taiere.

9) Taierea hemoroizilor este asociata cu un mare risc de recidiva si prolaps in comparatie cu chirurgia conventionala de indepartare a hemoroizilor; potrivit unui studiu canadian pe 537 participanti.