Semne Simptome Litera M

Matreata

Matreata reprezinta descuamarea pielii scalpului care este observata ca niste „fulgi” pe par, gat si umeri. Matreata este cauzata de o forma de afectiune a pielii, numita eczema, care determina descuamarea excesiva a celulelor normale ale scalpului. Modificarile in statusul hormonal si trecerea de la un anotimp la altul agraveaza aceasta suferinta.Matreata

Simptomele obisnuite sunt „fulgi” albi, uleiosi sau uscati care pot fi observati in par, pe umeri si prurit la nivelul scalpului. Scalpul poate fi fie excesiv de uscat, fie excesiv de uleios.

Cauza exacta a matretii este necunoscuta. Se includ in diferite combinatii producerea crescuta de sebum a pielii, cresterea numarului de ciuperci ale pielii, transpiratia, expunerea la caldura sau frig, sistem imunitar slab, afectiuni cronice, stress emotional sau mental.

Factorii de risc pentru matreata cuprind: afectiuni cronice, virsta tinara si cea mijlocie, pe masura ce oamenii imbatrinesc nu mai prezinta matreata, totusi pentru unele persoane problema poate dura toata viata, barbatii prezinta mai frecvent matreata deoarece acestia au glande care produc sebum mai mari si datorita influentei hormonale, tenul seboreic, dieta saraca in zinc, vitamina B sau unele tipuri de grasimi, o componenta ereditara.