Semne Simptome Litera O

Orbire

Orbirea este starea de a fi orb sau nevazator. Orbirea poate fi totala sau partiala, congenitala sau dobandita. Orbirea poate fi partiala (acuitatea celui mai bun ochi este cuprinsa intre 1/20 si 1/50), aproape totala (acuitatea celui mai bun ochi este cuprinsa intre 1/50 si pragul de percepere a luminii) sau totala (nu se percepe deloc lumina).

Dupa gravitate orbirea se clasifica astfel:

orbire absoluta –fara perceptie luminoasa;
– asa-zisa orbire sociala atunci cand pacientul nu poate efectua o activitate practica avand o acuitate vizuala sub 1/20 ;
ingustari concentrice ale campului vizual de 5-10º.

Dupa momentul aparitiei orbirea poate fi congenitala sau dobandita in urma unor boli/accidente sau fiziologic ca urmare a imbatranirii. Reprezentarile celor doua categorii difera fundamental.

Orbirea dobandita poate fi la randul ei temporara (datorata unor tulburari ischemice tranzitorii, hipertensiune, edem cerebral, cecitatea pitiatica) sau definitiva (invazie tumorala/ enuclere, distructia centrilor corticali, s. a. ).

In functie de sediul leziunilor cerebrale se disting urmatoarele entitati:
Cecitatea corticala – afectiune rara care se produce prin leziuni bilaterale ale cailor optice retrogeniculate si ariei optice primare. Aceste leziuni pot avea cauze diverse printre care tulburari vasculare, embolii, encefalite, traumatisme, in rare cazuri tumori. Se manifesta prin pierdere brusca si totala a vederii, absenta reflexelor de fixatie, de fuziune, de clipire si optochinetic, aspect normal al fundului de ochi.
Paraclinic apar modificari ale electroencefalogramei la deschiderea ochilor si potentialelor evocate occipitale.
Cecitatea psihica este mai degraba o agnozie pacientul vede obiectele dar nu le recunoaste, „se uita ca mata-n calendar”. Localizarea leziunilor este imprecis delimitata dar se pare ca ar afecta ariile pre si parastriate.
Cecitatea pitiatica apare in urma unor traume psihice la unele persoane mai sensibile. Adesea dispare spontan dupa cateva zile. Examenul oftalmoscopic prezinta un aspect normal de aceea trebuie facut diagnostic diferential cu cecitatea simulata.