Intestinul Iritabil

Sindromul intestinului iritabil

Dureri abdominale, uneori sub formă de crampe, şi distensie (balonare) in aceeaşi zonă, care durează de peste trei luni. O problemă care nu trebuie tratată cu superficialitate, mai ales că poate fi o afecţiune denumită „Sindromul de intestin iritabil” (SII), afecţiune care conduce la perturbarea cronică a funcţiei intestinale. Acest termen a apărut in literatura de specialitate a anilor 30 şi iniţial a fost regăsit in diagnosticele medicilor şi sub denumirea de dischinezie intestinală sau colon iritabil. „Studiile ultimilor ani au eviden­ţiat existenţa unor infecţii repetate la ni­ve­lul tubului digestiv, cu repercusiuni a­sup­ra funcţiilor normale. Aceste infecţii reprezintă substratul organic al acestor tulburări. Mai mult decăt atăt, există o predispoziţie a acestor tulburări la copiii care prezintă frecvent «episoade» diareice”, arată prof. dr Constantin Chira, şeful secţiei de Gastroenterologie, de la Spitalul de urgenţă MIRA „Dimitrie Gerota”.

Exces de alimente

Ce se intămplă de fapt? Motilitatea intestinală nu este reglată doar prin sistemul nervos central şi prin cel hormonal, ci şi prin intermediul sistemului nervos autonom, generator de impulsuri. De căteva ori pe zi, cănd tractul gastrointestinal nu este implicat in digestie, o undă puternică de contracţie goleşte intestinul de resturile nedigerate şi le evacuează către intestinul gros. Numai că persoanele care suferă de SII au contracţii puternice chiar şi la stimuli de intensitate medie. Foarte multe persoane care suferă de această afecţiune spun că simptomele se inrăutăţesc pe fondul stresului sau consumului de alimente grase, abuz de cafea, de alcool, consum redus de fibre alimentare sau alimentaţie excesivă.

PERICOL.

Sindromul intestinului iritabil poate fi o capcană periculoasă la vărste de peste 60 de ani, pentru că, in spatele indiciilor unei stări anormale, se pot ascunde boli grave, cum ar fi cancerul de colon. Acest sindrom reprezintă o afecţiune de exclu­dere a altor boli gastrointestinale. Me­dicul este cel care stabileşte diagnosticul şi tratamentul”, arată prof. dr Chira.

STRES.

Tratamentul trebuie individualizat in funcţie de suferinţele proprii fiecărui bolnav. „Este greşită ideea de a-ţi prescrie singur tratamentul. In cazul unui diagnostic cert, se impune combaterea condiţiilor stresante, a abu­zurilor alimentare, in funcţie de forma afecţiunii (prezenţa constipaţiei sau a diareei). Tratamentul este recomandat de către medic”, a precizat specialistul nostru.