Dictionar medicamente litera T

Tafen Nasal

Forma de prezentare Tafen Nasal

Tafen Nasal

Suspensie nazala 50 mg/doza; fl.  200 doze

Indicatii Tafen Nasal

Oral: Colita ulcerativa care afecteaza rectul, sigmoidul si colonul descendent.

Dozare si mod de administrare Tafen Nasal

Oral: Adulti: curativ: 9 mg/zi timp de 8 sapt., profilactic: 6 mg/zi, inainte de micul dejun.

Spray nazal: Adulti si copii peste 6 ani: initial, 200-400 mg/zi, in 1-2 prize. Doza de intretinere trebuie redusa la doza minima care controleaza simptomele.

Contraindicatii Tafen Nasal

Hipersensibilitate la budesonida.

Atentionari Tafen Nasal

Nu este recomandat in cazul crizelor terminale de astm. Poate duce la inhibarea axului ipofizo-suprarenalian si la aparitia tulburarilor de crestere la copii. Tratamentul nu trebuie intrerupt brusc. Precautii in cazul pacientilor cu tbc pulmonar, infectii pulmonare micotice si infectii virale ale tractului respirator, in cazul pacientilor care folosesc glucocorticoizi administrati sistemic din cauza atrofiei renale, pacientilor cu HTA, diabet zaharat, osteoporoza, ulcer peptic, glaucom sau cataracta.

In situatiile in care pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale sau altor situatii de stres, se recomanda suplimentarea pe cale sistemica cu un glucocorticoid. Varicela si pojarul pot avea o evolutie severa la pacientii tratati cu glucocorticosteroizi orali. Functia hepatica redusa poate afecta eliminarea glucocorticosteroizilor. Atentie in cazul asocierii cu: ketoconazol, cimetidina. Atentie in cazul administrarii la femei insarcinate sau in perioada de alaptare.

Reactii adverse Tafen Nasal

Administrarea interna poate determina: efecte adverse tipice glucocorticosteroizilor sistemici, dispepsie, crampe musculare, tremor, palpitatii, nervozitate, vedere tulbure, reactii cutanate, tulburari menstruale. Dupa folosirea spray-ului pot aparea: uscaciunea mucoasei si stranut, secretie hemoragica usoara si epistaxis; reactii cutanate, rar, ulceratie a mucoasei, perforarea septului nazal.