Articole Recomandate

Tratament candida

Candida albicansCandida albicans este cel mai frecvent agent etiologic al candidozei, dar Candida tropicalis, Candida parapsilosis, Candida guilliermondii, Candida glabrata, Candida krusei, precum si alte cateva specii, pot determina candidoza profunda care este uneori fatala. Candida parapsilosis se evidentiaza in special pentru abilitatea sa de a produce endocardite. Candida tropicalis este respnsabila pentru aproximativ o treime din cazurile de candidoza profunda la pacientii cu neutropenie.

Toate speciile Candida patogene se pot intalni si ca germeni comensuali la om, in special in cavitatea bucala, scaun sau vagin. Aceste specii cresc rapid intre 25°C si 37°C pe medii simple, sub forma de celule ovale, cu inmuguriri. In medii de cultura specializate se formeaza hife sau structuri alungite, ramificate, denumite pseudohife. Candida glabrata, anterior denumita Torulopsis glabrata, difera de ceilalti membri ai genului prin aceea ca nu formeaza hife sau pseudohife adevarate in vitro sau in tesuturile infectate. Candida albicans poate fi identificata in mod prezuntiv dupa abilitatea sa de a forma tuburi germinale in sersau dupa formarea de spori mari cu pereti grosi, denumiti chlamidospori. Identificarea finala a tuturor speciilor necesita teste biochimice.

Patogenie Candidoza

Candidoza este adesea precedata de cresterea colonizarii cavitatii bucale, vaginului si fecalelor cu Candida, datorita tratamentului cu antibiotice cu spectru larg. Factori suplimentari locali si sistemici favorizeaza infectia. Candidoza orofaringiana se produce cu o probabilitate mare la nou nascuti si la pacientii cu diabet zaharat, infectie cu HIV sau proteze dentare. Candidoza vulvovaginala este frecvent intalnita in trimestrul trei de sarcina. De la perineu, Candida poate invada tractul urinar prin intermediul unui cateter intravezical.

Candidoza cutanata implica cel mai adesea tegumentele macerate, cum ar fi cele din zonele acoperite de scutece la copii, intertrigo-ul submamar, sau cele de pe mainile tinute in mod constant in apa sau acoperite de manusi ocluzive. Candida poate trece de pe suprafetele colonizate in tesutul profound atunci cand este compromisa integritatea mucoasei sau tegumentelor, ca de exemplu, perforatia tractului digestive traumatica, chirurgicala sau prin ulcer peptic sau prin distrugeri mucoase datorate agentilor citotoxici folositi in chimioterapia anticanceroasa.

Desi Candida nu face parte din flora rezidenta in mod normal pe suprafata pielii, secretiile din gura, rect, vagin, ca si scurgerile provenite din plagile chirurgicale sau traheostoma pot contamina mandrenul sau locul de punctie ale unui cateter plasat in vena ombilicala  sau intr-o vena centrala, iar aceasta contaminare poate produce septicemie severa cu Candida. Abuzul de droguri, intravenoase, sau arsurile de gradul trei pot constitui, de asemenea, o poarta de intrare tegumentara pentru Candida care poate duce la candidoza profunda. Odata ce Candida a deposit bariera tegumentara, greutatea foarte mica la nastere (la nou-nascuti) si neutropenia sau terapia cu glucocorticoizi (la orice pacient) scade semnificativ apararea gazdei. Insamantarea hematogena este evidenta in mod special pentru retina, rinichi, splina si ficat.

Manifestarile clinice in infectia candidozica

Candidoza orala prezinta un aspect de placarde albe, discrete, aderente si confluente, pe mucoasa orala sau faringiana, in special la nivelul cavitatii bucale si limbii. Aceste leziuni sunt de obicei nedureroase, dar fisurile de la colturile gurii pot fi dureroase. Candidoza orofaringiana inexplicabila ridica suspiciunea unei infectii HIV. Candidoza orala este obisnuita in infectia acuta cu HIV si devine din ce in ce mai frecventa odata ce numarul celulelor CD4+ scade. Infectia HIV pare san u fie un factor de risc independent pentru candidoza vulvovaginala.
Candidoza cutanata se prezinta ca zone intertiginoase rosii, macerate, paronichie, balanita sau prurit anal. Candidozele de la nivelul pielii perineale si scrotale pot fi acompaniate de leziuni pustulare discrete pe fata interna a coapselor.

Candidozele mucocutanate cornice sau granuloamele candidozice se prezinta in mod tipic cu aspect de de leziuni cutanate hiperkeratozice circumscrise, unghii distrofice saramacioase, alopecie partiala in zonele cu leziuni ale scalpului, precum si ca leziuni orale si vaginale. Infectia sistemica este foarte rara, dar de afectarea fetei si mainilor poate fi severa. Alte constatari pot include epidermofitia cronica, displazia dentara si hipofunctia glandelor paratiroide, suprarenale sau tiroide. La acesti pacienti au fost descries variate defecte ale functiilor limfocitelor T. Candidoza vulvovaginala produce prurit, secretii si uneori dureri in timpul actului sexual sau al urinarii. Examinarea cu valve releva o mucoasa inflamata si un exudat subtire, adesea cu flocoane albe.
Candidoza esofagiana este adesea asimptomatica, dar poate determina dureri substernale sau disfagie.

Cele mai multe leziuni sunt localizate in treimea distala a esofagului si apar la endoscopie ca zone eritenato-edematoase, pete albe localizate sau ulcere. Biopsia sau periajul leziunii sunt necesare pentru diagnostic si pentru depistarea infectiilor concomitente, in mod special cu herpes simplex, la pacientii cu neoplazii, si cu citomegalovirus, la pacientii cu SIDA.

Esofagografia ne este specifica pentru diagnostic, dar poate evidential spasmul sau neregularitatile mucoasei. Esofagita candidozica poate duce la sangerari si la afectarea alimentarii. Diseminarea hematogena de la esofag se produce, probabil, la unii pacienti neutropenici, dar este raportata rar, in cazul pacientilor  infectati cu HIV.

Candida poate da cistita, pielita sau necroza papilara renala in cazul unui tract urinar obstruat. Interventiile chirurgicale sau exploatarile instrumentale pe un tract urinar colonizat pot conduce la candidemie. Totusi, cei mai multi pacienti cu Candida izolata din urina au doar o colonizare a vezicii urinare de la un cateter Foley sau de la un volum residual urinar crescut. Contaminarea jetului urinar cu Candida vaginala este, de asemenea, obisnuita.
Diseminarea hematogena poate determina un spectru larg de afectiuni, mergand de la febra pana la soc septic; etiologia acestor manifestari devine clara mai tarziu, cand se dezvolta abcese locale in multiple organe. Leziunile pe retina sunt vizibile la fundoscopie dupa doua saptamani si ar trebui cautate la toti pacientii cu candidemie. Vederea incetosata, scotoamele sau durerea oculara pot san u fie sesizate cateva saptamani, in mod special de catre pacientii obnubilati sau sedate. Cele mai precoce leziuni sunt exsudatele retiniene, unilaterale in jumatate din cazuri. Extinderea leziunilor duce la vitreita, abces vitreal, dezlipire de retina si hipopion. Majoritatea cazurilor de afectare oculara s-au produs la pacientii neutropenici. In contrast, asa numita candidoza hepatosplenica este recunoscuta de obicei la pacientii cu leucemie acuta, la care neutropenia marcata incepe sa se remita. Aceasta entitate, denumita mai bine candidoza diseminata cronica, pleaca de la insamantarea intestinala a circulatiei portale si venoase.

Febra, concentratiile serice usor crescute ale fosfatazei alcaline si multiplele abcese mici evidentiate la ecografie, imagistica prin rezonanta magnetica nucleara sau tomografie computerizata pe ficat, splina sau rinichi, sugereaza diagnosticul. In timpul candidemiei acute la un pacient neutropenic pot sa apara, oriunde, pe tegumente, mici papule eritematoase. Daca pacientul nu depaseste rapid candidoza diseminata, leziunile vor dezvolta un centru necrotic. Pot fi intalnite, de asemenea, leziuni musculare dureroase.

Punctia biopsie a unei leziuni cutanate ajuta la diferentierea acestei afectiuni extreme de grave de furunculoza data de Malassezia, o afectiune similara dar benigna, care poate implica zona superioara a toracelui sau extremitatile unui pacient febril transpirat. Diseminarea hematogena la pacientul neutropenic este vizibila uneori radiologic sub forma unor noduli pulmonari fini. Pneumonia cu Candida, separate de candidoza hematogena, este foarte rara. Insamantarea microorganismului pe valva cardiaca native sau protetica porneste in principal de la craterele venoase centrale; uneori, insamantarea valvulara este intalnita la dependentii de droguri intravenoase. Sunt caracteristice embloziile in arterele mari, cum ar fi iliaca sau femurala.

Injectia intravenoasa a heroinei brune impure a cauzat un sindrom clinic constand din endoftalmita candidozica si foliculita purulenta, uneori acompaniat de osteomielita vertebrala. Aceasta foliculita difuza afecteaza in special zonele paroase, incluzand scalpel si zona de sub barbie. Candida poate determina artrite indolore, cel mai adesea la nivelul genunchiului, la pacientii care au primit injectii intraarticulare cu glucocorticoizi, la cei imunodeprimati si la nou nascutii cu greutate mica la nastere. Protezele articulare se pot infecta in timpul implantarii. Cresterea insuficienta a Candidei in lichidul articular poate determina laboratorul sa greseasca, excluzand microorganismul din lista suspectilor.
Diseminarea hematogena poate duce la abcese cerebrale sau meningita cronica. Diagnosticul infectiei sunturilor ventriculo-peritoneale este dificil, deoarece simptomele sunt insesizabile, iar culturile LCR sunt de obicei sterile.

Diagnostic candidoza

Procedeul de electie in diagnosticarea candidozelor superficiale este reprezentat de demonstrarea existentei de pseudohife pe frotiu umed, cu confirmare prin cultura. Raclajele pentru frotiu pot fi obtinute de la nivelul pielii, unghiilor, precum si de la nivelul mucoaselor orala si vaginala. Cultura luata separate nu este diagnosticata; totusi obtinerea de specii de Candida din zone superficiale multiple de la pacientii imunodeprimati poate semnifica invazie viscerala. Leziuni mai profunde produse de Candida se pot diagnostica prin sectionarea histological a probelor obtinute de la biopsies au prin cultivarea probelor de lichid cefalorahidian, sange, lichid articular sau probe chirurgicale. Hemoculturile sunt foarte utile in cazul endocarditei produse de Candida, precum si al septicemiei induse de utilizarea cateterelor, fiind mai rar positive in alte forme de boala diseminata. Testele serologice pentru anticorpi sau antigene nu sunt utile.

Candidoza la nivelul zonei vaginale este primul lucru la care se gandesc femeile atunci cand aud de termenul „vaginita„. Candidoza este produsa de o specie de ciuperci numita Candida. Candida populeaza in mod normal vaginul dar si cavitatea bucala si tractul digestiv atat la femei cat si la barbati.
In cazul unui organism sanatos, microorganismele cu rol de protectie existente in flora vaginala mentin un ph acid care stopeaza dezvoltarea bacteriilor patogene. In mod normal, candida exista pe tegumentele si mucoasele organismului. Candidoza apare atunci cand imunitatea organismului este dezechilibrata (diminuata). Flora saprofita de candida (care se gaseste in mod nomal in organism) se transforma intr-o flora patogena.

Simptome candidoza

La femei, infectia cu candida se manifesta prin:

 • prurit accentuat
 • usturimi in timpul urinarii
 • dureri in timpul contactului sexual
 • scurgeri branzoase-albicioase
 • inrosirea si inflamarea labiilor mici.

Aceste simptome se intensifica inaintea menstruatiei.

La barbati, infectia micotica cu candida se manifesta prin:

 • prurit accentuat
 • inrosirea si inflamare
 • depuneri albicioasa si branzoase pe gland
 • mici bubite rosii pe gland (iritatii).

Secretia albicioasa se poate extinde la perineu, la plicile inghinale, interfesier unde tegumentul se poate inflama. Deseori candidoza provoaca cistite, pielite, uretrite.
Candida se poate transmite in timpul actului sexual. Chiar daca partenerul nu prezinta manifestari, tratamentul trebuie urmat intrucat exista riscul reinfectarii. Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar si cele protejate).

Factori de risc candidoza

Factorii de risc pot fi:

 • un tratament recent cu antibiotice. De exemplu, in cursul unui tratament cu antibiotice pentru o infectie, este distrusa flora saprofita ce mentine un echilibru al candidei in organism. Astfel, aceasta se dezvolta prea mult si determina aparitia unei infectii.
 • diabetul zaharat necontrolat datorita persistentei nivelului crescut al glucozei in sange si in urina este favorizata aparitia acestei afectiuni.
 • sarcina cu modificarea nivelurilor hormonale.

Alti factori implicati:

 • contraceptivele orale
 • tulburari ale sistemului imun
 • tulburari endocrine sau tiroidiene
 • terapia costicosteroida.

Tratament candidoza

Tratament pentru candidoza  se trateaza de obicei prin administrarea pe cale intravaginala a medicamentului. Acesta se poate prezenta sub forma unei creme sau a unor ovule. In multe dintre cazuri este necesara si administrarea orala de medicamente antimicotice.
Preparatele medicamentoase se vor folosi in aplicatii locale. Urmatoarele medicamente sunt eficiente in tratamentul vulvovaginitei candidozice:

 • clotrimazol, care se poate administra sub forma de crema (o aplicatie pe zi timp de 7 zile, putandu-se prelungi pana la 14 zile in cazurile refractare la tratament) sau ovule vaginale (un ovul pe zi timp de 7 zile sau 2 ovule pe zi timp de 3 zile)
 • miconazol, ce se poate administra sub forma de crema (o aplicatie pe zi intravaginal, timp de 7 zile) sau ovule (1 ovul pe zi timp de 5-7 zile)
 • ketoconazol, ce se administreaza fie oral (1 capsula pe zi timp de 5 zile – avantajul tratamentului oral este acela de eradicare a rezervorului de candida din tractul gastrointestinal) fie sub forma de ovule (un ovul pe zi intravaginal timp de 5 zile)
 • nistatin, ce poate fi administrat sub forma de ovule (un ovul pe zi timp de 7-14 zile) sau oral.

In general, vulvita candidozica raspunde la administrarea de creme, in timp ce pentru vaginita candidozica este preferabila administrarea de ovul intravaginal.
Bolnavele cu vulvovaginite recurente sunt greu de tratat. Infectiile recurente sunt rezultatul:

 • scaderii imunitatii
 • reinfectiei.

Nu exista o schema terapeutica fixa pentru infectiile recurente. Unele studii au sugerat necesitatea tratamentului oral pentru a distruge candida de la nivelul tractului digestiv, scazand astfel incidenta recurentelor.
In principiu, in cazul vulvovaginitelor candidozice recurente se recomanda:

 • terapie locala imediat inainte de menstruatie, doua cicluri succesive
 • nistatin oral sau ketoconazol oral
 • terapie locala cu unul dintre preparatele respective timp de 7-14 zile
 • acidifierea vaginului
 • tratamentul partenerului cu aplicatii locale de creme de 1-2 ori pe zi.

Tratamentul se efectueaza concomitent la ambii parteneri sexuali. Tratamentul cu antimicotice trebuie sustinut si de o foarte buna igiena locala prin spalaturi zilnice (chiar de mai multe ori pe zi) cu sapunuri care sunt neutre sau bazice, spalaturi in care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu (chiar din cel alimentar – 2 – 3 linguri dizolvate in apa), solutii antiseptice pentru spalaturi vaginale din comert.
Profilaxie

Recomandari candidoza:

 • poarta haine lejere facute din materiale naturale (bumbac, lana, matase) si evita umiditatea in zona genitala
 • evita purtarea pantalonilor prea stransi
 • nu utiliza irigatorul vaginal (acesta distruge flora bacteriana saprofita)
 • limiteaza utilizarea deodorantelor feminine
 • limiteaza utilizarea tampoanelor la perioadele cand acestea sunt strict necesare
 • schimba-ti hainele umede (in special costumul de baie), cat de des posibil
 • evita baile cu apa fierbinte
 • spala lenjeria in apa fierbinte
 • urmeaza o dieta bine echilibrata
 • consuma iaurt si evita painea si produsele de panificatie
 • daca suferi de diabet zaharat, mentine-ti glicemia cat mai aproape de valoarea normala.

Daca remarci aparitia unor infectii cu candida repetate, consulta-ti medicul. Este necesara efectuarea unor teste pentru a fi excluse anumite afectiuni.

 

71 de comentarii la „Tratament candida

 • am de ceva vreme aceasta ciuperca intestinala numita candidoza si nu stiu cum sa o tratez
  mi-a distrus flora intestinala si e foarte jenanta spuneti va rog un tratament care sa
  distruga aceasta pacoste…… am incercat cu probiotice de la forefer dar nu a dat rezultate
  si nici medicamentatie din farmacii nu stiu ce sa mai fac……..

 • Nu va luati dupa diferiti idioti. Toti se dau doctori pentru ca n-au raspundere. Mergeti la doctor si lasati sfaturile celor interesati sa vanda toate tampeniile „naturiste” si scumpe.

 • am o mancarime nu in interiorul vaginului ci in afara dar din cand in cand si scurgere nu am deloc ce ar putea fi?

 • Am infectii repetate cu candida, care reapar la interval de 6-10 luni. De obicei cedeaza in cateva zile la unguente. Desi se spune ca la barbati e mai rara, eu am problema asta de 10 ani. In plus, de cinci ani a aparut un simtom pe care il asociez cu candidoza, respectiv eructatiile frecvente (ragait – am gaze untestinale foarte multe), din cauza carora am facut o hernie hiatala (si esofagita de reflux). Cunoaste cineva unde pot diagnostica ca tip de candida este si ce tratament sa urmez? Exista un specialist la care ma pot adresa? A mai avut cineva astfel de probleme?

  • am si eu candida de 3 ani si nu stiu cum sa scap de ea.am facut o multime de tratamente,am fost si la medic ginecolog dar degeaba.nu stiu ce sa mai fac?

 • am aceasta problema a candidei de ceva ani mai exact de 3 ani,inaintea acestor probleme am fost diagnosticata cu tiroida si de 3 ani tot iau tot felul de tratamente pt candida dar nu au nici un efect,defapt in urma unuia din tratamente miau disparut simtomele de mancarime acum mai am doar scurgeri de secretue si dureri in timpul actului sexual.Rugamintea mea este dak cunoaste cneva vreun medik kre mar putea scapa si de aceste simtome sau unde ar trebui sa ma mai duk pt a scapa si de aceasta secretie.Va rog ajutati-ma!!!!

 • Buna,am o presupusa candida,doar ca nu am toate simptomele care le precizeaza doctorii dermatologi,adica:am niste mici bubite rosii asupra glandului,am o senzatie de arsura-usturime la nivelul canalului uretral,si ma ustura cand urinez(tin sa precizez ca uretra este inflamata si in jurul ei mi s-a crapat pielea glandului)…si am si o secretie nu e asa albicioasa e mai mult incolora(are o tenta inspre alb)nu am mancarimi,daca le am is foarte mici si nu le simt…va multumesc!!!astept un sfat…

 • Buna,am o presupusa candida,doar ca nu am toate simptomele care le precizeaza doctorii dermatologi,adica:am niste mici bubite rosii asupra glandului,am o senzatie de arsura-usturime la nivelul canalului uretral,si ma ustura cand urinez(tin sa precizez ca uretra este inflamata si in jurul ei mi s-a crapat pielea glandului)…si am si o secretie nu e asa albicioasa e mai mult incolora(are o tenta inspre alb)nu am mancarimi,daca le am is foarte mici si nu le simt…va multumesc!!!astept un sfat…mai tin sa precizez ca am de vreo 3-4 ani presupusa candida,am facut cateva tratamente,dar fara nici un efect,am fost diagnosticat gresit cu o specie de balanita…

  • incearca solutia condyline e f bun,dar citeste prospectul pe net inainte.
   Tre sa iti dai de 2 ori pe zi timp de 3 zile pe saptamana , pastile isoprinosine 1 la 8 ore, dar si un spray se numeste herpygen. Multa bafta

 • Buna ziua! Pentru candidoza la barbati recomandati vacinul?am inteles ca p[oate avea efect mai bun decat alte medicamente.eu am luat 4 luni niste pastile (1 pe luna),trece o perioada dar apoi reapare.In tot acest timp am avut contact sexual protejat. Exista tratament special pentru barbti?? Exista vreun test special pentru barbati prin care se poate afla daca sufar de candidoza?? multumesc

  • Chiar dak ai contact sexual protejat tot transmiti virusul … ai grija

 • Este bun vaccinul,dar asta cred ca se face inainte sa apara virusul.Multa bafta

 • Problema e ca ma confrunt si eu de o luna cu acest virus … iar tratamentul este groaznik de dureros,dar ce rost mai are sa ma plang … sper sa isi faca efectul.

  Deja rezultate sunt ….

  Aveti grija de sanatatea voastra

 • Chiar dak ai contact sexual protejat,virusul tot se transmite

 • de pe la inceputul lunii am nijte scurgeri abundente,mancarimi si chiar nijte bubite rosii in zona labiilor.am luat nistatina si dupa 2 saptamani a trecut mancarimea dar secretia inca o mai am.ce medicamente sa folosc?

 • de cateva luni cred ca am si eu o problema,adica mi-au aparut niste bubite rosii in jurul „capului penisului„am si ceva scurgeri cu miros oribil iar mai nou o pata rosie am tot pw cap.spune-ti-mi ce este si cum ma tratez.exclus ginecolog

  • dute la dermatologie… trebuie sa fi vazut neaparat! poate fi grav

   • daca era sa ma duc ma duceam pana acuma,spuneti-mi doar ce metoda sa incerc sa ma tratez.multumesc!

    • Aurel, in primul rand barbatii nu se duc la GINECOLOG, se duc la UROLOG.
     In al2lea rand daca nu vrei sa te tratezi, suporta. De aceea exista doctorii, au si ei un scop, un om obisnuit nu te poate ajuta, nu toti ne nastem doctori.
     Apropo, de ce nu vrei sa te duci la medic? Esti pudic?

 • Nistatina este foarte buna…si eu am patit la fel..de la augumentin….am urmat 5 zile de nistatina si mi-a trecut !! poate va este de volos !!

 • nu stiu daca este indicat pentru copii dar cu lomexin crema am scapat de candida in doar cateva zile fara sa fie nevoie de ovule… cunosc pe cineva care are candida in gat am sa vorbesc cu el sa vad ce tratament urmeaza si am sa te anunt zilele astea :)

 • Buna seara,
  Am o infectie puternica la o masea,maine ma duc sa vad daca o pot plomba,si datorita acestei infectii am luat augumentin,maine fac o saptamana si cred ca din cauza acestui medicament f puternic am facut candida vaginala,am o secretie albicioasa branzoasa,si usturime in zona labilor,am transmis-o se pare si prietenului meu care se confrunta cu mancarime si secretie albicioasa si branzoasa la nivelului glandului spre cap.
  Nu m-am confruntat pana acum cu asa ceva sau poate am avut si nu am stiut,acum am tot citit pe net si dupa cum vad prezint si eu simptomele acestei boli,sau mai precis virus,ce as putea face nu vreau sa se agraveze aceasta problema.Va multumesc

 • incercati o lingura de otet pe zi pt a modifica ph-ul in acid si fara consum de glucide pt a distruge candida

 • as dori sa stiu daca Lomexin-ul este eficace si pentru parteneri sau tratamentul prntru barbati difera de cel pentru femei

  • lomexin este foarte bun…la femei sunt capsulele vaginale iar la barbati crema

 • la barbati e diferenta intre candida si balanita? vad tratamente diferite la fiecare dintre cele precizate. va rog raspuns.

 • candida e o ciuperca…nicidecum un virus…si nu trebuie „distrusa” ea e prezenta in mod normal in flora vaginala…apar probleme doar cand se dezvolta anormal…bafta la tramament, eu as opta pt tarament naturist, cremele si ovulele, fluconazol oral si alte medicamente nu dau efecte favorabile atat timp cat sistemul imunitar e slabit, candida intestinala este prezenta…asta din experienta mea.

 • Buna
  Am si eu candida vaginala, azi m-am uitat si cred ca am si bucala… Spuneti-mi, poate stie careva, daca nu intretin relatii sexuale cu partenerul, candida se transmite?

  Ma refer acum la sarut pe buze. Mi-e si teama sa il sarut sa nu ii transmit ceva… De cand am vazut ca am si pe limba ceva alb, mi-e groaza ca aceasta candida imi distruge tot organismul! Iau tratament naturist, sper sa isi faca efectul cu timpul…

 • Buna Ziua ! Stiu ca este un medicament caruia i se face reclama la televizor de curand „pentru candidoza”.. dar nu i-am retinut numele medicamentului .Ma poate ajuta cinave si sa-mi lase un raspuns ? Multumesc si Sanatate tuturor !

  • Buna, Liviu!

   Eu stiu de la televizor pentru candida Canesten, dar nu stiu cat este de bun- nu cred ca e recomandat de naturisti. Eu urmez tratament naturist, e mai sigur. La mine deja isi face efectul, ma simt mult mai bine, Te sfatuiesc sa mergi la un magazin naturist. De exemplu, eu din cauza antibioticelor prescrise de medici am luat candida! Multa sanatate si astept vesti bune din partea ta!

 • Am fost acum 6 luni diacnosticat cu candida am urmat tratament si mi a tercut foarte repede … acum o luna mi a reaparut si am dat cu un pic de rivanol si mi a trecut … acum aceeasi problema, am fost la plafar mi au recomandat imunostim … am dat cu un pic de rivanol si a trecut dar nu cred ca am reusit sa omor de tot microbul, cred  ca am si bucala ..am un pic limba albicioasa  … stie cineva un tratament naturist bun ? 

 • si eu am avut candidoza si m-am tratat apoi am nascut si mi-a aparut iar asi vrea un tratament mai bun ce imi puteti recomanda

 • Buna in urma cu o luna am inceput sa am mancarimi in zona genitala si am fost la medic , acesta mi-a spus ca am candidoza si mi-a dat un tratament cu supozitoare intravaginale Polyginax, unguent Pimafucin, pastile Fluconazole si in plus spalaruri cu apa si bicarbonat. Am incheiat tratamentul dar usturimea din timpul actului sexual nu a disparut, asta inseamna ca nu mi-a trecut si ce tratamente pot urma ca sa scap de aceasta micoza?

  • si eu am aceleasi simptome si cum am mai spua anterior de 3 ani nu_mi trce deloc.am facut tratament si cu ovule si unguente,de toate dar degeaba.astept vreun sfat ceva ca nu stiu ce sa mai fac,as vrea sa fiu si eu sanatoasa nu sa ma chinuiesc atata.

 • Amphotericin B, e cel mai bun medicament anti candidoza. desi a fst retras de pe piata de meidcamente din romania pe motiv ca e foarte toxic (asta depinzand foarte mult si de dozele in care este consumat), se poate comanda din alte tari precum germania sau austira, care inca il folosesc cu eficienta pentru tratamentul candidozelor indiferent de locatia acestora

 • am si eu candidiza si voi incepe un tratament cu betadina si vreau sa stiu daca este bine ceea ce fac.astept si eu un raspuns.multumesc

 • De cand este candida virus? Din cate stiu eu este ciuperca,adica cu totul altceva decat un virus..

 • Am niste bubite mici si albe pe interiorul „buzelor” si o secretie alba cremoasa,nemirositoare.Ajutati-ma va rog,.ce-ar putea fi?

  • eu m-am confruntat cu aceste probleme timp de un an şi ceva … este foarte penibil să nu te poţi manifesta normal , mai ales în diferite situaţii, am mers la ginecolog şi am făcut tratamente însă nu mi-au fost de nici un folos.( chiar şi unguent din Franţa mi-a dat medicul ) … deja eram disperată , terminasem toate unguentele şi eram în imposibilitate de a mai merge la medic … când …. aveam în casă un unguent pe care l-am încercat şi spre bucuria mea din primele zile am simţit ameliorare ca pe parcurs după câteva zile mi-au dispărut mâncărimile şi pielea s-a curăţat total ( deja bubiţele se transformaseră într-o piele albă care se ducea ca făina). De atunci au trecut 2- 3 luni şi mulţumesc lui Dzeu că nu a mai recidivat boala !!! Acest unguent se numeşte TRIDERM – CREMĂ …. poate vă ajută şi vouă, încercaţi pentru că nici nu este scump ! Vreau să vă spun că acest unguent îl foloseam doar de 2 ori pe zi pentru că eu sunt plecată de dimineaţa până seara la servici şi nu aveam altă posibilitate de al folosi.

 • Eu am luat un tratament pt acnee cu antibiotic,apoi mi-a aparut candida.Dau dintr-una in alta.este deja a 2a oara cand mi-a aparut in vara asta.dr mi-a recomandat ovule si tantum rosa,niste spalaturi.Sa speram ca trece de tot!

 • am avut o infectie urinara puternica pe care am tratat-o cu antibiotice. medicul care mi-a dat tratamentul a ras cand m-a vazut speriata ca am probleme vaginale si mi-a spus ca era normal sa imi apara candida. ceea ce nu i s-a parut normal a fst sa nu imi prescrie o protectie contra candidozei in acelasi timp cu antibioticele. ideea este ca de atunci am mai avut parte de multe prize de antibiotice si fie ele insotite sau nu de probiotice candida ma bantuie de atunci neincetat. deja am ajuns sa iau nistatin de ma doare ficatul si imi vine sa vars, sa folosesc ovule macmiror aproape continuu. cum le intrerup reapare din ce in ce mai puternic. am fisuri anale, de candida vaginala nu mai vorbesc, balonari… si dureaza de ani de zile. iau si lactobacili oral si sub forma de ovule si mai incerc si dida, un produs naturist din farmacii. ma bate gandul sa incerc si vaccinul de la cantacuzino. desi nu pare, sunt chiar disperata. ?

 • si eu am problema asta inca de cand eram mica. este recurenta, am invatat sa ma tratez…bine, in cazul meu, atunci cand apare, simt doar mancarimi, uneori dureri in timpul actului sexual si acea secretie albicioasa groaznica..am fost la medic, care mi-a prescris ovule Gynozol, care acum nu se mai produc, dar sunt minuntae…te fac bine…dar la urmatoarea scadere a sistemului imunitar, reapare…sa nu mai vorbesc ca imi e groaza sa iau antibiotice…deoarece stiu urmarea.. cand reapare, atat eu car si sotul meu folosim local crema clotrimazol, crema pe care o avem mereu in casa… acum ma gnadesc serios sa incerc sa tratez cauza, nu efectul, deoarece candidoza este un efect cum ca ceva in organism nu functioneaza corespunzator…

 • am si eu de vreo 15 ani o scurgere vaginala care isi schimba si consistenta si mirosul,citeodata e si acida. am incercat tot felul de ovule,creme si medicamente,ajutati-ma va rog ca am epuizat toate metodele,m-am saturat sa port in fiecare moment tampoane zilnice

 • Buna ziua! Ma confrunt cu o candidoza la nivelul esofagului timp de o luna de zile. In urma unor tratamente repetate cu antibiotice si antiinflamatoare m\’am pricopsit cu aceasta problema.Urmez cu NISTATIN de o saptamana dar nu da nici un rezultat.Am probleme mari atunci cand trebuie sa mananc, nu pot inghite mai nimic.
  Ajutati\’ma va rog!..Astept un sfat!

 • Buna. am si eu candidoza . pt ca sunt virgina medicul nu mi-a prescris ovule, ci o crema- biazol si pastile.crema sa aplica intravaginal sau doar le exterior? as dori sa stiu si daca continui tratemetnul si la ciclu sau daca nu e indicat. multumesc. astept un raspuns cat mai repede,

 • salut sunt nou pe aici ,si am si eu o problema cu care ma confrunt de vreo 3 ani de zile .am o anexita sau o vaginita ca ,la cati medici am fost niciunu nu a fost in stare sa mi spuna ce am cu adevarat ,intrebarea mea ramane ce am anexita sau vaginita ,? la ultimul control a fost metroanexita cronica ,si la analize la papa nicolau sa depistat o candidoza vaginala dar asta a fost cu vreo 2 ani in urma ,de fapt nam mai facut de atunci nicio analiza la secretie sa vada ce am cu adevarat ,eu mam insalat si am mers pe mana la un idiot de dr care a spus ca nam mare lucru decit o raceala la ovare si col cam atat ,.am luat medicamente dupa sfatul lui ,tagremin 5 zile a cm am repetat de 2 ori dar fara rezultat ,am mai luat si antibiotice dupa ureche dar la fel si cu astea,.e posibil sa fie o infectie micotica sau o anexita cronica? scurgerile sunt albe ca m brinzoase ,si la colu uterin simt junchiuri ca de ace in timpul sexului dar si in afara,va rog care ati trecut prin astea sa mi dati si mie o sugestie sau un sfat.

 • buna! am si eu cam de o saptamana niste mancarimi la nivelul labiilor, nu sunt iritata ci doar faptul ca ma ustura si la cele mai mici atingeri,

 • TOTI NE PLINGEM DAR NIMENI NU ZICE NICI UN REMEDIU MAI CONCLUDENT( PT TEODORA ATUNCI CIND AI CICLU NU IL MAI IEI DUPA ACEEA POTI CONTINUA TRAT DAR CITESTE PROSPECTUL MEDICATIEI) SI EU MA CONFRUNT CU CANDIDA SI TREB SA AJUNG LA ORL SA VAD CE ANALIZE FAC CA SA SCAP DE EA AM LUAT GLICERINA BORAXATA CU NISTATIN DAR DEGEABA

 • Se pare ce nu exista un remediu concret.Cu cat te chinui mai mult sa scapi cu atat iese mai tare.Si eu am luat de un an ciuperca asta si tot nu am reusit sa scap de ea cu toate tratamentele pe care le-am urmat.Cred ca am mancat o punga de metronidazol si flucovin pana acum si nimic.Probabil ca nu vos scapa niciodata de asta.Sunt tare curios daca exista cineva care a scapat copmlet de ea…..

 • Eu am candidoza intestinala ce sa extins putin si in cavitatea bucala.Pe limba se observa niste puncte albe.Am patit-o de la antibiotice dar din pacate nu am acordat atentie crezand ca va trece cu timpul.La mine cel mai rau este faptul ca nu pot dormi ca omul…adica macar 8 ore pe noapte si alea bune.Somnul este extrem de superficial,adorm extrem de greu…si ma trezesc mai obosit decat ma bag in pat.Alte simptome ar fi:ameteala,dureri de cap,nervozitate,furnicaturi in muschii gambelor,transpiratii reci,palpitatii,respir greu,ma dor ochii,lipsa de concentrare,probleme cu memoria,scaunul este moale si deschis la culoare…perceptia timpul este diferita,schimbare de personalitate…si multe altele care nu mi le aduc aminte.Am inceput sa iau nistatim 500,nu mai mananc fructe,carbohidratzi si tot ceea ce are gustul dulce.Mai bag pe langa ghimbir,usturoi,ceapa,cuisoare,lapte batut,kefir(kefirul se face dintr-o ciuperca si in candidoza din ce am citit nu este bine sa consumam cipuerci) si am observat ca ma simt mai bine daca iau cate un triferment dupa fiecare masa…somnul e mai bun si consistenta scaunului mai buna.Indiferent de forma candidozei(intestinala,vaginala si ce forme or mai fi) nu scapati de ea decat cu o alimentatie corespunzatoare.Inlaturatzi stresul pentru ca favorizeaza inmultirea ei.La inceputul tratamentului o sa va fie mai rau cateva zile pentru ca elibreaza niste toxine cand moare,o sa avetzi o pofta mitologica dupa ceva dulce,paine…sau orice contine carbohidratzi.Trebuie cel putin 2 litri de apa pe zi,vitamina C si rezistenta psihica.Cedeaza al dracului de greu,e foarte parsiva…poate reaparea daca nu tinetzi un regim ,uneori ai impresia ca nu mai scapi de ea niciodata.Acum inteleg foarte bine vorba aceea: SANATATE CA-I MAI BUNA DECAT TOATE!!!

  • PT Andrei as fi curios daca printre acele multe simptome enumerate se numara si emanarea unui miros urit mai tot timpul.Am fost si eu diagnosticat cu candida in incercarea de a scapa de un miros ciudat care il emanam si multe alte simptome enumerate de Andrei. Am luat 3 cutii de nistatina sa zimce era mai ok dar de mirosul respectiv tot nu am scapat. Chestia e ca nu ami stiu ce sa cred mirosul poate fi provocat si de candida sau e ceva gastric.

   • Da…mirosul este de la candida,atat cel din gura cat si cel al transpiratiei.Pentru cel din gura poti folosi scortisoara(o ti in gura cat vrei),cuisoare,ghimbir sau faci gargara cu bicarbonat de sodiu cel putin 1 min…pentru cel al transpiratiei faci baie in cada cu apa calda ca sa transpiri cat mai mult(grija sa nu fie prea calda ca apoi iti bate inima ca la caini).Peste 2 zile implinesc o luna de dieta stricta si vreau sa zic ca sunt total alt om.Am renuntat la nistatin ca mi se facea extraordinar de rau de la el si am ales calea antifungicelor naturale(scortisoara,piper,usturoi,ceapa,cimbru,nuca de cocos,patrunjel,propolis,ghimbir cam astea le-am folosit in mare parte),am mai luat si probiotice de la farmacie,complex vitamine B,vitamina C,echinaceea,imunoplant 1 si propolis picaturi.Este foarte important sa mancati numai fiert sau crud,legume verzi in mare parte(varza,brocolii,ceapa,dovlecel,ardei…samd),carne usoara(pui,peste…feriti-va de cel oceanic pt ca contine mercur ce se elima greu din organism…care si asa e slabit de la candida).Gasiti pe internet dieta anti candida http://www.thecandidadiet.com/foodstoeat.htm .Primele zile sunt grele…apoi devine din ce in ce mai usor datorita fatului ca te simti din ce in ce mai bine.Urmeaza sa reintroduc incet anumite alimente si sa vad cum ma simt!Sanatate

 • Buna..si eu ma confrunt cu candida vaginala.Nu o putem lasa netratata.O cauza a aparitiei candidei poate sa fie si de la antibiotice…Da? Cand mergem la ginecolog,ne prescrie o serie de antibiotice,le luam,candida nu trece.Mergem a 2,3,4 ….etc _oara si de fiecare data medicul ne prescrie inca o tura de antibiotice.Si totusi nu ne trece.Nu stiu cum sa ma explic ca sa ma fac inteleasa.CANDIDA APARE,SE INMULTESTE la TRATAM.INDELUNGAT cu ANTIBIOTICE.Deci noi efectiv ne administram antibiotice angro si ne miram de ce nu trece.Pai oare nu intram intrun cerc vicios creat de catre \"experti\"?Medici stiu ca administrarea antibioticelor pe termen lung duce la candida si totusi le prescriu in continoare.Intelegeti ce vreau sa spun?Daca de atatea ori am luat aceleasi tratam.clar candida se hraneste sigur din antibioticele pe care le luam.Numai cand ma gandesc la medici ginecologi,ma apuca sila.Va rog cine stie mai bine cum este .s.au daca am scris ceva gresit,scrieti.mi va rog mult de tot.Nu stiu ce tratamente sa mai fac pt candida.

 • va rog din suflet sa ma ajutati, ma cheama alin am 27 ani o relatie de 4 ani cu o fata si in ultima perioada ne vaitam amandoi de mancarimi in zomele intime.
  la ea; a inceput cu iritatii si mancarimi in zona lobilor si o secretie albicioasa si urat mirositiare. in timpul cand faceam sex o ustura sau o manca foarte tare. dupa ce nu am mai facut o perioada secretia mirositoare a disparut la fel si mancarimile. cand am facut-o iara usturimile i-au aparut iar pe penis din interiorul ei ramane niste cojite.
  la mine; dupa ce facem sex ma ustura penisul se irita si apoi am mancarimi. problema mai grava e ca de ceva timp la baza penisului in partea superioara langa zona pubiana am pielea iritata ma mananca si unde se cuteaza este crapata si sangereaza, precizez ca iubita mea a luat antibiotic o perioada inainte sa ni se intample, va rog daca puteci sa-mi spuneti un sfat un tratament daca vi s-a intamplat ajutati-ma,

 • Am si eu aceste probleme, dar asta dupa un tratament prelungit de antbiotice. Mi-a spus o farmacista ca tre sa ma duc la spitalul de boli infectioase Matei Bals sau Victor Babes nu mai tin minte care din ele. Eu am avut ceva probleme cu intepaturi de splina, de prostata, ma simteam f rau si dupa ce am luat diflucan mi-au trecut, dar tot nu am scapat defintiv de ea. Am incercat si cu vaccinul IBC 10 si nimic, din contra de la vaccin mi sa unflat un ganglion linfatic intre gat si omoplat pe care il mai am si acum putin unflat cu toate ca sunt 7 luni de atunci. Mai nou am aflat ca am candidoza bronhica. Candidoza asta este mai rau ca raia. La mine este asociata si cu o boala de rflux care am inteles ca o intretine. Am dureri de gat permanente de cateva luni de zile. Am si helicobactel pylori depistat de un an de zile prin biopsie, dar nu am facut tratamentul din cauza candidozei, nu ma vreau sa am simptomele care le-am avut pana sa depistez ca am candidoza sistemica. Sunt afectat si psihic, eram intr-o mare stare de depresie, acum sunt mai binisor in urma unui tratament pshiatric pe care il urmez de 5 luni si pe care sunt nevoit sa il intrerup deoarece vreu sa incep tratamentul pentru helicobactel. Dupa tratament prevad ca are sa ma invadeze dn nou candida asta nenorocita pe care o am deja o am la plamani. Ma chinui de 1 an s jumatate cu problemele astea.
  Daca imi poate da cineva un sfat, vre-un medic in B care sa aibe rabdare si ma puna pe piciare sau cineva care a trecut prin asemenea experiente, astept orice indicatie pe mail: bebe_clv@yahoo.com
  Va doresc sanatate

 • Si eu ma luot cu aceasta candidoza, cred ca e din cauza dereglarilor mele hormonale. Am avut-o si in timpul liceului, dupa inceperea vietii sexuale, dar dupa 4-5 ani de zile de neincetate tratamente mi-a trecut de la sine, …. peste multi ani mi-a reaparut …si ma lupt iar cu ea , cu tratamente….si in zadar. Sunt dezechilibrata hormonal ce-i drept si am si o lipsa de calciu (tiroida cu noduli, si altele)…Am luat tratamante conform antifungigramei si…degeaba..naturiste, nu mai vorbesc…ajunsesem sie u la fel de deprimata k si voi…Solutia e sa va calmati, sa o tratati cu superficialitate, oricat de greu vi se pare, STRESUL este cel care o intretine cel mai bine~;) ….Stresul conduce la tot felul de dezechilibre, mai ales cel vaginal….hormonal, s.a.m.d. Multa sanatate…Voi incerca sa iau ceva naturist de data asta. Sanatate!!!!!!!

  • Buna Silvia! Vreau sa-ti recomand niste produse naturiste f.bune care-ti vindeca candidoza si sunt bune si pt.alte afectiuni. Produsele sunt de la Forever.Am folosit aceste produse si inca mai folosesc si dau rezultate f. bune.Daca te intereseaza sa-mi trimiti mesaj. papa

 • mi-au aparut si mie niste puncte rosii pe penis….sunt k niste cosuri? sa fie candida sau altceva ….astept un rasp va rog….nu am mancarimi si nu ma ustura cand urinez….

 • LUATI MEDICAMENTUL – DIFLUCAN-;

  va trece garantat; luati saptamanal o pastila, si apoi lunar, 6 luni; purtati lenjerii din bumbac si nu va spalati cu sapunuri exagerat; si partenerii trebuie sa faca tratamentul.

 • Dupa 2 zile de la contactul sexual mi a aparut bubite rosi pe capul penisului si pe pielea interoara. Este candidoza? Inca o intrebare: Se ia aceasat ciuperca DOAR prin contact sexual, sau sunt si alte posibilitati? Multumesc!

 • Ai mare dreptate MIhaela, candidozei ii plac lactatele, drojdia, zaharul si drojdia fermentata. Un regim care elimina aceste produse este un pas inainte in lupta cu candidoza.

Comentariile sunt închise.