Hemoroizi

Tratamentul homeopatic si fitoterapeutic al hemoroizilor

Tratamentul fitoterapeutic se refera la aplicatii externe si la administrarea interna a preparatelor din plante. Aplicatiile externe au o actiune antiseptica, calmanta, hemostatica si cicatrizanta.

 • Scoarta de stejar – 100 g scoarta se fierbe intr-un litru apa, apoi se filtreaza. Se aplica in comprese repetate.
 • Lumanarica – se foloseste pentru bai de sezut; se prepara din 30-60 g frunze la un litru apa; se fac doua bai zilnic.
 • Iarba de tranji – a carei denumire populara este sugestiva, s-a utilizat inca din secolul al XVI-lea in tratamentul hemoroizilor. Micile sale radacini in forma de tuberculi au asemanare frapanta cu hemoroizii, ceea ce a sugerat autorilor teoriei signaturii (asemanarii) utilizarea sa, verificata de-a lungul secolelor, ca remediu specific hemoroizilor. Extern se foloseste sub forma de cataplasma, din frunze fierte; aplicatii cu decoct concentrat din frunze sau radacini (se fierb 60 g intr-un litru apa pana se scade la 1/4 din cantitatea initiala) care se amesteca cu faina de in.
 • Sucul de planta – preparata se poate folosi pentru badijonarea hemoroizilor.
 • Coada soricelului – prin proprietatile sale hemostatice si cicatrizante, actioneaza favorabil in aplicatii externe: bai de sezut, comprese cu decoct preparat din 60 g inflorescente la un litru apa. Ultilizarea plantei a fost recomandata chiar de Hipocrate, in cazul hemoroizilor sangeranzi.
 • Coada calului – are rol hemostatic. Se utilizeaza extern sub forma de comprese cu un decoct concentrat si prelungit, preparat din 100 g planta la un litru apa.
 • Frunzele de soc – sunt renumite ca topice externe. Se aplica comprese cu infuzie concentrata din 100 g frunze la un litru apa.
 • Frunzele de vita de vie – datorita proprietatilor astringente, se pot utiliza extern in cataplasme.
 • Afinele se folosesc ca decoct, obtinut dintr-un pumn de afine, care se fierb intr-un litru de apa, pana cand aceasta cantitate se reduce la jumatate. Se aplica extern sub forma de spalaturi si comprese. Pentru igiena zilnica se fac alternativ baile de sezut cu infuzie de musetele si de galbenele.

Tratamentul homeopatic

 • Aesculus hippocastanum: hemoroizi cu senzatia de arsura, prurit, apasare; sunt foarte durerosi si sangereaza numai rareori; durerile iradiaza in regiunea sacro-lombara.
 • Aloe: senzatia de greutate in regiunea anorectala agravata de pozitia stand in picioare; nevoia de a avea scaun declansata de diferiti stimuli (in timp ce bolnavul se spala, dupa ingestia de alimente, in timp ce urineaza, o data cu emisia de gaze, la schimbarea pozitiei).
 • Capsicum: hemoroizi cu senzatia de arsura si prurit, sangeranzi; tenesme si sete dupa emisia spontana a scaunului.
 • Collinsonia: hemoroizi cu senzatia ca rectul este plin de ace; acest remediu se indica in special la bolnavele la care hemoroizii apar in timpul sarcinii si dau prurit intens; simptomatologia se agraveaza in decubit (culcat).
 • Graphites: hemoroizi cu senzatia de intepatura, sangeranzi; durerile anorectale sunt agravate dupa scaun si in pozitia sezand; pruritul anal este mai intens noaptea.
 • Hamamelis: hemoroizi insotit de senzatia de pulsatie si arsura; sangerarea hemoroizilor este urmata de astenie, de o stare de prostratie chiar daca pierderea de sange este redusa.
 • Lachesis: hemoroizi cu dureri constrictive; durerile se prelungesc mult dupa emisia scaunului.
 • Muriatic acid: diarei frecvente cu materii fecale de culoare inchisa sau cu sange; bolnavul are frecvent senzatia de scaun; agravarea simptomelor la caldura.
 • Nucs vomica: remediu ce se indica mai mult la hemoroizii asociati cu constipatia; bonavul are mereu senzatia ca nu si-a golit complet intestinul dupa emisia scaunului; hemoroizii sunt interni, foarte durerosi, pruriginosi; simptomenele sunt agravate de mers; bolnavii pot prezenta pierderi de sange abundente, la nivelul hemoroizilor in timpul scaunului; ameliorarea la aplicatii locale cu apa rece.

In crizele hemoroidale se iau prize repetate (3-4 pe zi) in dilutii joase, care apoi se raresc in functie de intensitatea durerilor.

Regim igieno-dietetic in boala hemoroidala

Regimul alimentar constituie o masura terapeutica curativa si profilactica, de mare importanta, in tratamentul acestei maladii. Pe primul plan sta lupta impotriva constipatiei, actiuni prin care pe langa regimul adecvat se indica folosirea unor substante fitofarmaceutice mucilaginoase, cum este produsul Galgorin (fiind un laxativ bland si un pansament al mucoasei intestinale) mersul pe jos si gimnastica abdominala zilnica.
Regimul alimentar prevede, ca si in cazul afectiunilor hepatobiliare si al constipatiei, consumul abundent al cruditatilor (legume verzi si fructe), restrictia dulciurilor, grasimilor, bauturilor fermentate, si evitarea condimentelor din alimentatie.

Tratamentul balnear

Se indica statiunile in care se poate corecta constipatia cronica: Slanic – Moldova, Sangeorz, Baltatesti.

Particularitati de tratament hemoroizi

Se impune o dieta adecvata combaterii constipatiei (care agraveaza totdeauna evolutia si precipita crizele hemoroidale). In ciuda caracterului „local” al bolii, homeopatia da bune rezultate in suprimarea crizelor si prevenirea recidivelor.
Tratamentul local cu bai de plante, cataplasme, comprese este mai indicat la inceputul maladiei; in cazul in care nu cedeaza se recurge la aplicatii locale alopate.

Tratamentul hemoroizilor implica alinarea simptomelor. Pentru a reduce durerea si pruritul hemoroizilor se pot incerca urmatoarele metode:

 • sa se faca bai de sezut, sa se aseze intr-un budoar cu apa calda de mai multe ori pe zi. Sa nu se adauge nimic in apa
 • sa se utilizeze o crema pentru hemoroizi (ca de exemplu preparatul H) sau supozitoare. Sa se urmeze instructiunile de pe ambalaj. Aceste produse amelioreaza simptomele, dar nu micsoreaza hemoroizii
 • sa nu se forteze defecatia in timpul peristalticii intestinale. Sa se consulte medicul in legatura cu utilizarea de laxative usoare pentru a inlatura constipatia
 • sa se evite deshidratarea.

Pentru a indeparta constipatia:

 • sa se creasca cantitatea de fibre din dieta prin consumarea mai multor fructe, legume si cereale integrale. 5-10 linguri de fructe sau legume sunt recomandate in fiecare zi. Suplimentele de fibre pot fi utile, de exemplu Metamucil si Citrucel
 • sa se consulte medicul in legatura cu administrarea de laxative
 • sa se efectueze exercitii in mod regulat. Chiar si plimbarile periodice imbunatatesc tranzitul intestinal
 • sa se goleasca intestinele cand apare senzatia imperioasa de defecare. Imediat dupa o masa, persoana va prezenta o senzatie de defecatie. Aceasta reprezinta un moment optim pentru o vizita la baie.

Daca aceste metode nu usureaza simptomele, ar putea fi necesar tratamentul chirurgical pentru suprimarea hemoroizilor. Cateva procedee diferite, care se realizeaza in spital sau in cabinetul medical sunt disponibile pentru a indeparta sau micsora hemoroizii. Acestea cuprind:

 • ligaturarea cu banda elastica: medicul innoada o banda elastica in jurul hemoroizilor ca sa opreasca circulatia sanguina la acest nivel. Astfel hemoroizii se retrag si dispar
 • scleroterapia – medicul injecteaza solutii chimice la nivelul hemoroizilor pentru a-i micsora
 • coagularea laser (cu infrarosii) – aceasta metoda indeparteza hemoroizii prin cauterizare
 • hemoroidectomia – procedeu chirurgical prin care se indeparteaza hemoroizii.

Extirparea hemoroizilor se poate face insa şi altfel decat chirurgical. Fără internare, fara durere, fara imobilizare la pat. Hemoroizii umflaţi, durerosi si care ssngereaza se pot reduce in volum printr-o procedură de aspirare, cu ajutorul unui aparat special, care montează la “gâtul” hemoroidului un inel de cauciuc. “Acest inel strange progresiv hemoroidul, oprind vascularizaţia la acest nivel. În cel mult o săptămână, hemoroidul se necrozează şi se elimină o dată cu inelul de cauciuc. Procedura nu este dureroasă, fiindcă hemoroizii sunt situaţi într-un segment al canalului anal fără sensibilitate tegumentară”.