Dictionar medicamente litera A

Ambrohexal, sirop

Compozitie Ambrohexal

Ambrohexal, sirop

Componente active farmacologic, dupa tip si cantitate: 5 ml de sirop contin 15 mg ambroxol hidroclorid.
Componente aditionale dupa tip (excipienti): acid benzoic, acid citric, glicerina, ciclamat de sodiu, hidroxid de sodiu, metabisulfit de sodiu, polividon, sorbitol, apa purificata, aromatizanti.
Recomandare pentru diabetici: 1 lingurita dozatoare (corespunzator la 5 ml sirop) contine 1,75 g sorbitol.

Indicatii Ambrohexal

Afectiuni acute si cronice ale tractului respirator cu modificari patologice ale mucusului ca: bronsite acute si cronice, bronsita astmatiforma, astm bronsic cu tulburari in eliminarea secretiei, bronsiectazii, in sustinerea secretolizei in cazul inflamatiilor spatiului nasofaringian.

Mod de administrare

Doze individuale si doze zilnice. La adulti si copii peste 12 ani se administreaza 2 masuri de 2-3 ori/zi in primele 2-3 zile, apoi 2 x 2 masuri zilnic sau 3 x 1 masuri, zilnic. Doza pentru adulti poate creste pana la 2 x 4 masuri/zi, daca se doreste cresterea eficacitatii.
Copii sub 2 ani: 2 x 1/2 masura zilnic.
Copii 2-5 ani: 3 x 1/2 masura zilnic.
Copii peste 5 ani: 2 – 3 x 1 masura zilnic.
Atentie! In caz de insuficienta renala severa, cantitatea de ambroxol metabolizat in ficat poate creste. De aceea, doza de intretinere trebuie scazuta corespunzator sau intervalul dintre administrari, crescut.
Siropul se administreaza de obicei dupa mese. Ambalajul contine o masura cu gradatii la 2,5 ml si 5 ml. Durata tratamentului este determinata individual in concordanta cu indicatiile si evolutia bolii. Efectul secretolitic al ambroxolului este marit de aportul de lichide.

Contraindicatii

Nu se administreaza in cazuri de hipersensibilitate la ambroxol sau la una dintre componente. Datorita unei posibile congestionari a secretiei, ambroxolul trebuie administrat cu grija speciala in cazul tulburarii activitatii bronhomotorii si volumului marit de secretie (in asociatie cu sindromul malign ciliar).

Precautii

Sarcina si alaptare: Cu toate ca nu a fost observat un efect embrio -/fetotoxic in experimentele pe animale, chiar la doze mari, ambroxolul trebuie administrat numai in cazuri absolut necesare in sarcina, in special in primul trimestru. La fel si in perioada de alaptare.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manui utilaje: Nu sunt.

Reactii adverse

Rar, cazuri de intoleranta. Au fost observate reactii la nivelul pielii si mucoasei, prurit facial, dispnee, cresterea temperaturii cu tremuraturi. Rareori, tulburari gastrointestinale (dureri abdominale, greata si constipatie); uscaciunea gurii si cailor aeriene; cresterea secretiei mucusului (sialorrhoea), rhinorrhoea (cresterea secretiei nazale); disurie.
Au fost raportate cazuri izolate de severe reactii acute de hipersensibilitate (soc anafilactic). Datorita continutului in metabisulfit de sodiu (agent de conservare), pot aparea reactii de hipersensibilitate cu urmatoarele simptome, in special la pacientii astmatici: varsaturi, diaree, respiratie intretaiata (icnita), criza acuta de astm, soc. Aceste reactii pot fi individualizate din diferite motive si pot ajunge pana la coma.