Clonus Glezna
Clonusul gleznei (contractie involuntara a gleznei) se caracterizeaza printr-o serie de contractii spasmodice, involuntare a muschilor. Este cauzata de un reflex exagerat de intindere determinat de o leziune a centrilor nervosi motori superiori.
Clonusul gleznei este un semn clinic foarte important, mai ales daca este doar unilateral. In cazul suspectarii unei afectiuni la nivelul creierului, pentru precizarea diagnosticului este necesara efectuarea tomografiei computerizate si RMN cerebral.
In cazul suspectarii unei leziuni ale maduvei spinarii, trebuie facuta o tomografie computerizata la nivelul acesteia. Pentru explorarea segmentelor cervicale si toracice ale maduvei spinarii RMN-ul reprezinta o buna metoda cost-eficienta.
Punctia lombara este folosita pentru analiza lichidului cefalorahidian, pentru depistarea proteinelor mielinice principale si a nivelurilor gamma globulinei.
Cea mai eficienta metoda de investigatie din punct de vedere al costurilor o reprezinta consultul medicului specialist neurolog.