Gastroenterologie

Informatii despre ulcerul gastric si duodenal

Probabil ca in nici un domeniu al medicinei, in ultimii ani, nu s-a produs o asemenea schimbare radicala, legata de teoria aparitiei unei boli, asa cum s-a produs in cazul ulcerului gastro-duodenal. Cea mai comuna cauza a ulcerului sau factorul care il exacerbeaza in mod deosebit este infectia cu o bacterie numita “Helicobacter pylori”. Acesta produce peste 80 % dintre ulcerele gastrice si peste 95 % dintre ulcerele duodenale.

Ulcerul peptic este cea mai comuna forma a ulcerului gastro-duodenal. Stomacul, intestinul si glandele digestive produc acid clorhidric si o serie de enzime. Pe de alta parte insa, stomacul este capabil sa se autoprotejeze.

Ulcerul apare atunci cand intre sucurile digestive, care au rol in digestia alimentelor, si factorii care protejeaza peretele stomacului sau al duodenului (prima parte a intestinului subtire care continua stomacul) intervine un dezechilibru. Helicobacter pylori adera de fata interna a stomacului si produce o serie de substante care distrug celulele. Rezultatul actiunii este o inflamatie care poate evolua spre ulceratie.

Prin urmare, ulcerul peptic este o rana pe fata interioara a peretelui digestiv, care poate avea, in diametru, de la cativa milimetri pana la cativa centimetri. De obicei, ulcerul duodenal este de trei ori mai frecvent decat ulcerul gastric. Multi dintre cei infectati raman fara simptome toata viata. Doar o persoana din sase dezvolta ulcer peptic si un numar foarte mic va face cancer gastric.

Medicamentele si ulcerul.

Medicamentele antiinflamatoare, de tipul diclofenacului, indometacinului, ibuprofenului, aspirinei etc., reprezinta a doua cauza in producerea ulcerului. Luate mult timp, ele determina la nivelul stomacului contractia si inflamatia acestuia, prin producerea in exces a unor substante prostaglandine. La cei sanatosi, administrarea pe termen scurt nu pare sa produca efecte nedorite; la ulcerosi insa, creste riscul sangerarii la nivelul stomacului. Peste 50 % dintre cei care se prezinta la medic pentru sangerare gastrica au luat inflamatoare in scop analgetic.

Semne si simptome ulcer:
–    Senzatia de arsura sau durere care roade, situata la nivelul partii superioare a abdomenului, mai accentuata cand stomacul este gol. Durerea poate dura minute sau chiar ore. Ea apare mai ales primavara si toamna.
–    Durerea se accentueaza dupa consumul de alcool sau dupa alimente condimentate, bogate in grasimi sau in fibre.
–    Balonare, greturi sau chiar varsaturi, ragaiala excesiva, indigestii, pierdere in greutate, scaune inchise la culoare, senzatia de satietate dupa consumul unor cantitati mici de alimente.
–    Aparitia brusca a unei dureri abdominale severe, varsaturi de sange, de aspectul zatului de cafea, sau scaune negre, pot indica o complicatie (perforatia ori sangerarea). In asemenea circumstante prezentati-va de urgenta la spital.
–    Alte doua complicatii redutabile sunt stenoza (care apare la un ulcer vechi, ce a evoluat in timp si a stramtorat lumenul stomacului) si malignizarea (transformarea canceroasa a unui ulcer situat de obicei la nivelul stomacului). Ambele situatii necesita rezolvare chirurgicala.

Diagnostic si tratament ulcer.

Infectia cu Helicobacter pylori se poate identifica usor printr-un test facut din sange sau din biopsia mucoasei stomacului. Evidentierea ulcerului se face pein examinarea endoscopica si, mai rar astazi, prin examinare radiologica cu bariu. Din orice zona ulceroasa depistata se recolteaza un mic fragment (biopsie) care ulterior se examineaza microscopic.

Este destul de dificil a trata Helicobacter pylori. Terapia cu doua antibiotice combinate (claritromicina cu metronizadol sau amoxicilina), administrate impreuna cu un preparat pe baza de bismut (De-Nol) sau un inhibitor al pompei protonice (omeprazol) timp de 10-14 zile, asigura o rata de vindecare de pana la 90 %. Din pacate, exista insa si rezistenta la antibiotice, precum si recaderi.

In situatia in care exista o complicatie severa (perforatie, sangerare), tratamentul este mult mai complex si se face in conditii de internare in spital. Perforatia este o urgenta chirurgicala, care impune operatia in cel mai scurt timp.

In cazul ulcerului aparut dupa consumul de antiinflamatoare nesteroidice, primul pas este intreruperea tratamentului. Apoi se continua cu medicamente care inhiba secretia gastrica: omeprazol, de preferinta, sau blocanti de Hs: cimetidina, famotidina.

Regimul alimentar are o importanta covarsitoare.

Preventie ulcer. Recomandari generale:
–    Evitati aspirina si antiimflamatoarele nesteroidice (indeosebi ibuprofenul). Nu le consumati decat daca este absolut necesar, iar atunci, numai dupa ce mancati.
–    Daca v-ati depistat infectia de Helicobacter pylori, incepeti tratamentul cu antibiotice, iar la 3-4 sapatamani de la sfarsitul curei, repetati testul.
–    Evitati alimentele bogate in grasimi sau cele foarte condimentate, mai ales atunci cand ulcerul este intr-o perioada activa.
–    Nu luati preparate cu fier pentru a va corecta anemia, fara sa aveti acordul medicului.
–    Protejati-va de stresul excesiv.
–    Beti mai multa apa, pentru a va dilua secretiile gastrice.
–    Evitati sa beti prea mult lapte. Chiar daca, pentru scurt timp, reduce aciditatea, ulterior aceasta va secreta mai mult acid.
–    Nu consumati alcool si nu fumati.