Semne Simptome Litera M

Mancarime vulva

Mancarimea vulvara este o senzatie persistenta si extrem de neplacuta de mancarime la nivelul vulvei (organele genitale externe ale femeii).

Vulva si vaginul sunt sediul a numeroase infectii produse de o mare varietate de agenti patogeni. Aceste infectii, adesea recidivante, trebuie obligatoriu sa fie diagnosticate pentru a evita riscul de complicatii ulterioare.

Consultul ginecologic periodic implica examinarea sistematica a vulvei si a vaginului. Unele boli se manifesta prin prurit, mancarimi, uneori dureri, dar o parte dintre ele sunt asimptomatice.

Vulva este constituita din organele genitale externe ale femeii (labii mari, labii mici, clitoris). Alcatuita din tegument, ea asigura protectia organelor genitale interne. In afara cancerelor (rare), poate fi sediul a numeroase boli. Mancarimea (prurit) este principalul simptom al afectiunilor vulvei, din care cele mai frecvente sunt infectiile.

Pruritul (mancarimea) vulvar poate fi simptomul multor boli, care includ infectiile vaginale (frecvent candidoza). Pruritul, poate fi cauzat de iritatii ale pielii, boli cu transmitere sexuala sau alergii.
In multe cazuri, pruritul vulvar determinat de iritatii va disparea de la sine odata cu disparitia iritatiilor. In alte cazuri, pruritul necesita un tratament intensiv. In aceste cazuri, trebuie consultat medicul specialist dermatolog sau ginecolog.

Pruritul vulvar poate fi generat de o serie de afectiuni, micoze, boala Hodgkin, leucemie, eczeme generalizate, paraziti etc. Adesea, in urma examinarilor complexe se descopera prezenta de: vulvovaginite, eczeme vulvare, leziuni distrofice vulvare, cancer vulvar, vegetatii virale vulvare, sifilide secundare, psoriazis, lichenificatie vulvara, leucoplazii etc.

Adesea pruritul este cauzat de factorii hormonali si este prezent in sarcina, la menopauza si in disfunctii de genul hipertiroidismului.

De asemenea, este prezent intotdeauna un factor psihoafectiv legat de pruritul vulvar cronic, care trebuie suspectat atunci cand examenul ginecologic si dermatologic nu gaseste factorul cauzator. In acest caz este vorba de un prurit vulvar psihogen. La majoritate din aceste femei se gaseste o inadaptare sexuala si o insatisfactie sexuala pana la un procent de 75% din ele.